©2019 Uplift · Built with love by Swift Ideas using WordPress.

La Generalitat oficialitza el seu suport a la Candidatura Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat

La Generalitat oficialitza el seu suport a la Candidatura Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat
La Cucanya

cuina catalana patrimoni de la humanitat banner la cucanya sitges vilanova

Nota de premsa

La Generalitat oficialitza el seu suport a la Candidatura Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat

El govern català ha aprovat avui un acord que avala davant la UNESCO la candidatura que promou la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica

La Generalitat de Catalunya ha certificat avui (27 de maig) el seu recolzament oficial a la Candidatura Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat amb un ACORD de Govern explícit de “suport a la inscripció de la candidatura Cuina catalana – salvaguarda del patrimoni culinari de Catalunya al Registre de millors pràctiques del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO”. La candidatura la promou la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la UB i la UOC, i el suport econòmic de diversos patrocinadors privats. L’objectiu d’aquesta candidatura és aconseguir el reconeixement de la cuina catalana tradicional com a patrimoni cultural immaterial de la UNESCO en la modalitat de bones pràctiques.

L’ACORD del Govern català valora molt positivament la iniciativa de la FICCG, que durant els darrers 10 anys ha dotat de contingut la Candidatura tirant endavant tot un seguit d’accions per preservar i difondre el patrimoni culinari català com ara:

  • La certificació dels principals productes agroalimentaris de Catalunya, base de la cuina catalana.
  • La creació de la Gastroteca.cat, un portal web de promoció i suport a la comercialització dels productes agroalimentaris locals que reuneix productors, elaboradors, distribuïdors (comerços i majoristes), cuiners, gastrònoms, restaurants, promotors del turisme gastronòmic, entitats i agrupacions.
  • La promoció d’una acció legislativa per tal que el Parlament de Catalunya reconegui la cuina tradicional catalana com a patrimoni cultural immaterial del país.
  • La valorització dels primers receptaris escrits en llengua catalana, del segle XIV, que s’han presentat a la seva inscripció com a Memòria del Món de la UNESCO.
  • L’edició del Corpus del Patrimoni Culinari Català (inventari amb més de 1.200 receptes de cuina catalana des del segle XIV fins a l’actualitat).
  • La creació de la marca de garantia Cuina Catalana, a la qual s’hi poden adherir els productes alimentaris, restauradors, pastissers, establiments gurmet, menjadors escolars i allotjaments especialitzats (hotels, fondes, cases de turisme rural) que certifiquen que el 40% de la seva activitat es basa en la cuina catalana tradicional i en productes de proximitat.

L’acord del govern català justifica el suport a la Candidatura que impulsa la FICCG en el marc de les accions de promoció i divulgació de la gastronomia catalana que porta a terme la Generalitat com a element de qualitat i singularitat de la indústria agroalimentària i turística del nostre país. Segons el Govern, l’assoliment d’aquest reconeixement per part de la UNESCO suposarà “situar la cuina catalana i les iniciatives de salvaguarda del nostre patrimoni gastronòmic com a model internacional de referència, fet que ha de comportar beneficis directes i indirectes en el camp gastronòmic, agroindustrial, educatiu, comercial i turístic”.

Com a pas previ a aquest ACORD, l’any passat el Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català va emetre un informe favorable sobre la proposta de candidatura, la qual, el 17 d’octubre de 2013, es va presentar al Grup de Treball sobre Patrimoni Mundial del Ministeri de Cultura, Educació i Esports, que ha d’emetre l’informe corresponent.

La Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO (París 2003) estableix que el patrimoni cultural immaterial es constitueix per mantenir els “usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques, juntament amb els instruments, objectes, artefactes i espais culturals que els són inherents, que les comunitats, els grups i en alguns casos els individus reconeixen com a part integrant del seu patrimoni cultural”.

El patrimoni cultural immaterial es caracteritza per ser alhora tradicional i viu. Infon un sentiment d’identitat que és recreat constantment per les comunitats i transmès de generació en generació. Així defineix i caracteritza la UNESCO el patrimoni cultural immaterial.